Ga naar: Tekst | Navigatie

De Bulgaarse Keuken


De Bulgaarse keuken is een kleurrijke afspiegeling van de multiculturele geschiedenis en geografische ligging van het land.

Gedurende de jaren hebben de Bulgaren het beste uit de Turkse, Balkan en Griekse keuken geselecteerd.

Gecombineerd met de eigen traditionele gerechten is de tegenwoordige Bulgaarse keuken een heerlijke smeltkroes van verschillende smaken.

Gekruide rijst met spinazie en salade.

Lokale producten

Lokaal geteelde smaakvolle producten zijn erg belangrijk voor de Bulgaren. Bijna iedereen verbouwt zijn eigen groente en fruit. Een Bulgaarse tuin is niet kompleet zonder de mooie roze Bulgaarse tomaten, de diep rode paprika's, de aubergines en de komkommers.

Andere streek producten zijn de beroemde Bulgaarse yoghurt, witte sirene kaas die op feta lijkt, en de gezonde Strandja bos honing.

Seizoen specialiteiten zijn bijvoorbeeld wilde paddenstoelen, kruiden voor kruidenthee en noten zoals walnoot en hazelnoot.

Tijdens de zomer kun je door een prachtig dorp wandelen, terwijl je hier en daar een pruim of kers probeert van de vele fruitbomen. Ook het verse fruit en de groentes te koop in de openlucht markten zijn heel erg smaakvol. Ze lijken totaal niet op wat we tegenwoordig gewend zijn uit de supermarkten.

Terug naar boven

Traditionele Bulgaarse gerechten

Een typisch voorbeeld van een Bulgaars gerecht is Gyuvech, een rijke stoofpot van paprika, aubergine, en bonen gecombineerd met vlees, gebakken en geserveerd in een kleipot. Een vegetarische variant van dit gerecht, Cirene po Shopski, is ook heel erg lekker en bestaat uit kaas die op feta lijkt gecombineerd met tomaat en ei, gebakken in een kleipot in de oven.

Of probeer de heerlijke Tarator, een koude yoghurtsoep met dille, walnoot en komkommer. Heerlijk verfrissend in de zomer.

Gevulde pasteitjes, zoals Banitza, een pastei gevuld met feta kaas, is een populair ontbijt in Bulgarije, samen met arian, een yoghurt drankje.

Een bezoek aan Bulgarije is niet compleet zonder het eten van de Bulgaarse Shopska salade. Deze traditionele combinatie van komkommer, tomaat en feta kaas wordt geserveerd met een glas (of drie) van de thuisgebrouwen schnaps Rakia.

Tijdens je vakantie in Strandja kun je in lokale gasthuizen & B&B's verblijven, waar je je door je Bulgaarse gastvrouw kunt laten verrassen met de heerlijke lokale producten en gerechten.

In Strandja kun je genieten van lokaal, natuurlijk en gezond voedsel!

Terug naar boven

Speciale traktaties uit Strandja

Er zijn een paar speciale producten die je niet moet missen tijdens je vakantie in Strandja:

  • Bulgaarse yoghurt geproduceerd in de dorpen
  • De donkere Strandja bos honing - Lees over Strandja's speciale honing op onze blog ...
  • Heerlijke zuivelproducten zoals yoghurt en kaas gemaakt van de melk van buffels die langs de Strandja rivieren grazen.

Terug naar boven

More about Strandja


Terug naar boven

...

De wereld is als een boek. En wie niet reist leest slechts één bladzijde - St. Augustine