Ga naar: Tekst | Navigatie

Wandelen in Strandja Natuur Park Bulgarije

wandelaar kijkt uit over panorama Strandja gebergte

Een gebied zo groot als de provincie Utrecht, gelegen aan de Zwarte Zee in Oost Europa. Toch wonen hier maar 7000 mensen… Natuurpark Strandja in Bulgarije is nog één van die plekken in Europa waar de mens weinig invloed heeft gehad.

Strandja’s landschap van glooiende heuvels is uitermate geschikt om op een ontspannen manier te voet te verkennen. Hier kun je meer lezen over Strandja als wandelvakantie bestemming.

Zie ook onze wandelvakantie pagina voor meer informatie over een wandelreis naar Strandja in Bulgarije.

Twee wandelaars in een riviervallei in natuurpark Strandja, Bulgarije

Met een gevarieerd landschap en mediterraan klimaat is Strandja een prachtige, onontdekte wandelbestemming in Zuid Oost Europa.

Bulgarije’s meest gevarieerde natuurpark

Strandja is het grootste en meest gevarieerde natuurpark in Bulgarije. Te voet kun je hier veel verschillende soorten landschappen zien. In het westen van het park kun je bijvoorbeeld door kartslandschappen met weidse uitzichten wandelen en diep uitgesneden, groene beboste dalen met kabbelende riviertjes en kristalhelder water verkennen.

In het midden van het natuurpark bestaat het landschap uit beuken en eiken bossen. Hier kun je wandelen door de weelderige vallei van de Veleka rivier. De Veleka is één van de schoonste en meest ongerepte rivieren in Oost Europa.

De oostgrens van natuurpark Strandja is een stuk bijna ongerepte Zwarte Zee kust. Hier kun je genieten van wandelingen rondom de natuurlijke monding van de Veleka, langs rustige, onontdekte strandjes, indrukwekkende kustlandschappen, en vulkanische rotsformaties.

Wandelaar op een kustpad langs vulkanisch gesteente aan de Bulgaarse Zwarte Zee kust

Aan de Zwarte Zee kust van Strandja kun je wandelen over slingerende kustpaadjes.


Wandelaars wandelen langs oude eikenboom in een weiland in ntuurpark Strandja

Eeuwenoude eiken- en beukenbomen groeien op verschillende plekken in Strandja.

In het hart van natuurpark Strandja liggen kleine dorpjes verscholen in het landschap. Hier heeft de tijd stilgestaan, en kun je traditionele Strandja huizen zien en kennismaken met de rijke Bulgaarse cultuur en keuken. Maar ook langs de wandelroutes kom je cultuur tegen. Een mooie wandelroute leidt bijvoorbeeld naar een kapelletje diep verscholen in het bos. Zulke kapelletjes staan vaak op de plek van een heilige bron die volgens lokale legendes helende eigenschappen hebben.

De rijke geschiedenis van dit deel van Bulgarije kun je nog steeds terugzien in het landschap; Thracische tempels, Romeinse graven en grafheuvels en graftombes zijn bewaard gebleven. Ze zijn stille getuigen van het verleden van dit deel van Oost Europa.

Wandelaars dalen af over een bospad in Strandja

Wandelen over een bospad in het Strandja gebergte.


Uitzicht op oud dorpje in Bulgaarse Strandja Gebergte

Wandelen om kleine dorpjes met mooie uitzichten over het omliggende landschap.

Lente wandelvakantie naar Strandja in Bulgarije

De lente is een ideale tijd voor een wandelreis naar zuidoost Bulgarije. In de lente is Strandja heerlijk fris en groen. Tijdens een wandelvakantie in de lente kun je genieten van een prachtig landschap vol met bloeiende fruitbomen en ontluikend groen.

Wandelaars lopen over pad. Een orchidee (Aapjesorchis - Orchis simia) groeit naast het pad.ast

In de lente staat Strandja vol prachtige bloeiende planten.


Bloeiende fruitboom in weiland.

Bloeiende fruitbomen en ontluikend groen in Strandja's lente.

De lucht is gevuld met vogelgezang van nachtegaal, bijeneter en wielewaal. De graslanden staan vol bloemen en het weer is in Strandja al heel vroeg in het jaar aangenaam. De beste tijd voor een lente wandelvakantie naar Strandja is de periode mid-April tot mid-Juni.

Wandel vakanties naar Strandja in Bulgarije

Zin gekregen om Strandja te voet te ontdekken? Wij geven advies over wandelvakanties, voor groepen maar ook individuele reizen, naar dit unieke gebied. Voor meer informatie over groepsreizen, zie ook onze pagina hierover. Als je het fijner vindt om op eigen houtje de prachtige natuur te verkennen, dan kun je met onze wandelbeschrijvingen ook prima uit de voeten!

Als bonus help je door naar Strandja op vakantie te komen dit waardevolle natuurgebied te beschermen. Wij doneren een percentage van onze winst aan de Bulgaarse Biodiversiteit Stichting. Deze organisatie doet veel goed werk en zet zich al 10 jaar in voor de bescherming van Strandja’s unieke natuur.

Aarzel niet contact met ons op te nemen voor meer informatie. We vertellen je graag meer over wandelvakanties naar Bulgarije!

Wandelaar op Zwarte Zee strand in zuid oost Bulgarije.

Wandel over stille strandjes aan de Zwarte Zee kust van Strandja.


Wandelaars op onverhard pad door Strandja gebergte Bulgarije

Strandja is zowel voor beginnende als gevorderde wandelaars een uitstekende wandelbestemming in Zuid Oost Europa.

Tags: , ,

Leave a Reply

...

De wereld is als een boek. En wie niet reist leest slechts één bladzijde - St. Augustine