Ga naar: Tekst | Navigatie

Vlinders in Strandja

Blue Argus Butterfly

Als je een vlinder fan bent is Strandja Natuur Park in Bulgarije een hele leuke vakantie bestemming. Bijna alle graslanden staan vol met wilde bloemen, die het thuis zijn van een grote verscheidenheid aan insectensoorten. Bovendien ligt het park op de ‘kruising’ van twee continenten wat betekent dat je hier hele speciale soorten kunt zien.

Natuur Park Strandja is een van de ‘Prime Butterfly Areas’ in Bulgarije. Deze gebieden, gelecteerd door de Europese Vlinderstichting, zijn de meest belangrijke gebieden voor vlinders in Bulgarije. In Strandja komt een aantal internationaal bedreigde vlindersoorten voor. Bijvoorbeeld: de Zuidelijke Pijpbloemvlinder Zerynthia polyxena, Toortsparelmoervlinder Melitae trivia, Moerasparelmoervlinder Euphydryas aurinia , Grote Vuurvlinder Lycaena dispar en het Tijmblauwtje Maculinea arion.

Southern Festoon photographed in Strandja

Zuidelijke Pijpbloemvlinder - Zerynthia polyxena

Lesser Spotted Fritillary photographed in Strandja

Toortsparelmoervlinder - Melitae trivia

Bijzondere Oost-Europese vlindersoorten

Eén van de bijzondere Oost-Europese vlindersoorten die je in Strandja kunt zien is de Oostelijke Weerschijnvlinder Apatura metis. Deze prachtige en opvallende vlinder hebben we op diverse plekken in de Veleka rivier vallei gezien. De soort legt zijn eitjes op de blaadjes van de Schietwilg die langs deze ongerepte rivier staan.

We hebben ook de Oostelijke Pijpbloemvlinder Zerynthia cerisy gezien langs de Zwarte Zee kust. De vorm die we zagen was erg licht, met een missend ‘staartje’, erg lijkend op de cretica ondersoort. Deze vlinder legt zijn eitjes op de Pijpbloem Aristolochia clematitis.

Strandja is ook belangrijk leefgebied voor de Griekse Vuurvlinder Lycaena ottomana die bloemrijke graslanden als zijn habitat heeft. Deze soortenrijke graslanden komen veel voor in dit Bulgaarse natuur park. We hebben deze mooie vlinder gezien in de vallei van de Veleka rivier waar de waardplant Schapenzuring Rumex acetosella veel voor komt. Hier hebben we ook de Balkan Bruin Blauwtje Ultraaricia anteros aangetroffen die verscheidene geranium soorten als waardplant gebruikt. Deze soort komt lokaal voor in de Balkan.

Het zien van Meleager’s Blauwtje Meleageria daphnis, met zijn frivole geschulpte vleugelrand was een speciale verrassing! De waardplant is Bont Kroonkruid Coronilla varia, en deze vlinder vliegt later dan veel andere soorten hier in Strandja. We zagen deze vlinder aan het einde van juli in het westelijk deel van het park.

Blue Argus photographed in Strandja

Balkan Bruin Blauwtje - Ultraaricia anteros

Meleager's Blue photographed in Strandja

Meleager's Blauwtje - Meleageria daphnis

Zo veel vlindersoorten te zien…

Natuurlijk komen er nog veel meer vlindersoorten voor in Strandja. Vooral parelmoervlinders zoals de Kardinaalsmantel, de Adippevlinder, de Bosparelmoervlinder, Keizersmantel, Knoopkruidparelmoervlinder, Veldparelmoervlinder, Tweekleurige parelmoervlinder en Toortsparelmoervlinder komen veel voor in Strandja Natuurpark.

En vlinders zijn niet de enige attractie. Strandja is ook rijk aan libellensoorten. Dit is bijvoorbeeld een van de weinige gebieden waar je de Odalisque libelle Epallage fatime in Europa kunt zien. We hebben ook een ‘light trap’ waarmee we nachtvlinders kunnen waarnemen, de diversiteit is hier fantastisch!

Cardinal Fritillary photographed in Strandja

Kardinaalsmantel - Argynnis pandora

Odalisque photographed in Strandja

Odalisque libelle - Epallage fatime

Vlinder reizen

Een bezoek aan Strandja is voor vlinderaars zeer de moeite waard! We geven advies over vlinder en natuur reizen voor kleine groepen naar dit deel van Bulgarije. Omdat het Strandja gebied zo groot is en zo gevarieerd qua habitats zijn lange transfers overbodig en heb je als groep dus maximaal de tijd voor het ontdekken van de prachtige natuur hier. En ook qua vogels en flora is hier heel veel te zien…

Als je het fijner vindt om op eigen houtje de prachtige natuur te verkennen, dan is een individuele reis ook heel goed mogelijk. Met onze wandel en routebeschrijvingen, en ons advies wordt je reis naar Strandja een succes! Ga voor meer informatie over reizen naar Strandja naar de vakantie pagina op onze website. Ook vind je meer informatie over bijzondere vlindersoorten die je hier kunt zien op de wildlife vakantie pagina.

Als bonus help je door naar Strandja op vakantie te komen dit waardevolle natuurgebied te beschermen. Wij doneren een percentage van onze winst aan de Bulgaarse Biodiversiteit Stichting. Deze organisatie doet veel goed werk en zet zich al 10 jaar in voor de bescherming van Strandja’s unieke natuur.

Neem contact met ons op voor meer informatie, wij vertellen je graag meer over natuur- en vlinder reizen naar Bulgarije!

Silver-washed Fritillary photographed in Strandja

Keizersmantel - Argynnis paphia

Lang's short-tailed blue photographed in Strandja

Klein Tijgerblauwtje- Leptotes pirithous

Spotted Fritillary photographed in Strandja

Tweekleurige Parelmoervlinder - Melitaea didyma

Tags: , , , ,

Leave a Reply

...

De wereld is als een boek. En wie niet reist leest slechts één bladzijde - St. Augustine